Multiple încălcări semnalate la recensământ | Iulian Gramațki Multiple încălcări semnalate la recensământ | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Multiple încălcări semnalate la recensământ

0

mai 17, 2014 by Iulian Gramațki

Numeroase încălcări sau abateri de la regulament au fost scoase în vileag de Mișcarea „Tinerii Moldovei” în cadrul unei conferințe de presă. Acest fapt a fost posibil datorită instituirii unei linii fierbinți și a unei adrese de email dedicate, la care cetățenii pot comunica toate neregulile depistate de ei în timp ce au fost recenzați sau au participat în orice alt mod la recensământ. E vorba de telefonul 067693338 și emailul incalcari.recensamant@tinerii.md, la care îi puteți contacta și în continuare.

Raportul detaliat îl puteți vedea în clipul video. Printre cele mai importante încălcări se numără:

– Recenzori care completează formularele cu creionul (astfel formularele pot fi modificate ulterior);
– Recenzori care nu au formulare;
– Recenzori care conving respondenții să se declare moldoveni;
– Recenzori care sunt afiliați politic;
– Primari care promovează rudele sau cunoscuții în funcție de recenzori, sau, și mai grav, îi instruiesc să falsifice informația din formulare;
– Recenzori sau chiar șefi de circumscripție care nu cunosc limba română;
– Șefi de circumscripție cu antecedente penale;
– Minori angajați în calitate de recenzori;
– Linia fierbinte a Biroului Național de Statistică, la care cetățenii ar trebui să le poată adresa informații, nu funcționează.

Cât despre declarațiile Biroului Național de Statistică, precum că la ei nu a parvenit nici o sesizare sau au fost foarte puține, această situație poate fi cauzată de unul sau mai multe dintre următoarele motive:

1) Cetățenii doresc să sesizeze BNS, dar nu o pot face, deoarece, după cum am menționat mai sus, linia telefonică dedicată acestui scop nu funcționează;
2) Cetățenii nu doresc să sesizeze BNS, pentru că știu că acesta, fiind organizatorul recensământului, nu va fi la fel de receptiv în a mediatiza încălcările ca ONG-urile și, de aceea, preferă să le comunice încălcările celor din urmă.
3) Cetățenii sesizează BNS cu privire la încălcări, dar acesta nu ia în considerație sesizările lor și încearcă să diminueze numărul acestora, nedorind să iasă cu imaginea pătată.

Însă aceasta nicidecum nu înseamnă că încălcările nu există. Sigur, ceea ce cunoaștem despre ele se bazează, în mare parte, pe relatările oamenilor, ceea ce poate că nu constituie o dovadă inconstestabilă, însă este imposibil de crezut că oamenii care sesizează ONG-uri precum „Tinerii Moldovei” mint sau inventează. Desigur, dacă cineva reușește să filmeze și o probă video a neregulilor din cadrul recensământului, aceasta va avea preț de aur.


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+