Tinerii unioniști continuă activitățile în teritoriu | Iulian Gramațki Tinerii unioniști continuă activitățile în teritoriu | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Tinerii unioniști continuă activitățile în teritoriu

0

iunie 24, 2014 by Iulian Gramațki

Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei” lansează în iulie 2014 o campanie de informare ce va cuprinde întreg teritoriul Republicii Moldova, sub genericul „Viitorul ne surâde”, cu obiectivul ambițios de a ajunge în 300 de localități. Autocare cu câte de 50 persoane în fiecare tur se vor deplasa din sat în sat pe parcursul întregii luni. Voluntarii vor informa populația de la sat în privința beneficiilor pe care le pot obține cetățenii moldoveni din urma reunirii, vor sta la sfat cu poporul și vor asculta ce au țăranii noștri de zis în privința integrării celor două state românești.

Constat cu bucurie că, în momentul de față, Tinerii Moldovei au prins elan. Deși doar foarte recent au ieșit din îndelungata și istovitoarea campanie de informare dedicată recensământului (care a durat din luna martie până pe 25 mai), iată că, neluându-și deloc răgaz, tinerii unioniști mai organizează o activitate ce presupune interacțiunea cu oamenii de rând, cu scopul de a sparge vidul informațional în care se află mulți din varii motive (fie că este vorba de vestigiile regimului sovietic, fie de autoritățile noastre, care – culmea – facilitează accesul la mass-media rusă și mai puțin la cea românească, fie – pur și simplu – de igonranța caracteristică maselor largi, aflate în sărăcie și incertitudine privind viitorul său). Mai mult ca atât: între cele două campanii de informare, s-a reușit să se organizeze și o Școală de Cultură și Afirmare Românească (7-15 iunie, Venus, Constanța), cu participarea atât a veteranilor mișcării civice unioniste, dar și a numeroșilor deputați și alți oficial români. Asta da, eficiență!

Caravana respectivă este foarte binevenită – o metodă foarte bună de a stabili empatie cu populația. Căci un om de rând se uită sceptic la mesajele transmise de un politician (fiindcă în politică, de regulă, nu are încredere), și cu totul altfel se uită când îi vine în vizită un om simplu ca el, intră la el în ogradă, stă de vorba și îi povestește experiența sa personală. Astfel, merită apreciat faptul că, în cadrul caravanei, vor fi organizate și numeroase acțiuni sociale, dar și culturale. Mai concret, printre activitățile pe care se vor desfășura în sate se numără (preluat de pe siteul ONG-ului):

– Donație de carte românească;
– Vizite la școlile din localități;
– Împărțire de materiale informative;
– Discuții cu locuitorii satelor;
– Dialog cu autoritățile locale;
– Vopsire și curățare fântâni, troițe;
– Văruire copaci;
– Curățenie în cimitirele ostașilor români;
– Proiecții de film;
– Alte activități sociale, informative și distracție cât cuprinde.

Altfel spus, o idee de nota 10. Această acțiune se încadrează perfect și confirmă teza pe care am expus-o în articolul anterior, și anume că ia amploare un curent din ce în ce mai puternic de propagare a mesajului unionist în rândul maselor; asta în timp ce clasa politică rămâne destul de sceptică. Însă clasa politică nu poate să aibă pe termen lung un mesaj divergent față de cel al maselor. De aceea, va veni timpul (și nu este foarte departe) când ideea unionistă își va găsi ecoul și în declarațiile politicienilor. Iar de acolo se poate purcede deja la realizarea propriu-zisă a unirii.

Să nu uităm să menționăm și faptul că e o experiență valoroasă, dar în același timp și plăcută, pentru voluntari. Astfel, ai ocazia să comunici cu tineri dedicați unei cauze civice, dar și să interacționezi cu oameni simpli de la sat, asultând „vocea poporului”. Pe lângă toate acestea, rămâi cu un sentiment de satisfacție pentru că ai făcut ceva util pentru societate.

Înregistrarea pentru a participa la caravană este încă deschisă. O poți face pe pagina evenimentului de pe facebook.


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+