Parlamentarii români iau atitudine cu privire la problema reunirii | Iulian Gramațki Parlamentarii români iau atitudine cu privire la problema reunirii | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Parlamentarii români iau atitudine cu privire la problema reunirii

0

iulie 15, 2014 by Iulian Gramațki

Iată o postare pe facebook a unui deputat din parlamentul României (neafiliat), membru al comisiei pentru românii de pretutindeni:

Și el nu este unicul. Cu câteva săptămâni mai înainte, mai mulți alți parlamentari au făcut declarații tranșante cu privire la necesitatea și oportunitatea reunificării celor două state românești.

Astfel, Eugen Tomac (PMP), în cadrul unui discurs în Parlament, a declarat că „semnarea Acordului de Asociere înseamnă o ruptură definitivă de influența Rusiei și un plin proces de regăsire a națiunii Române sub același steag al Uniunii Europene”.

Într-o altă declarație, Ninel Peia (PSD) afirmă că „[…] reorientarea Republicii Moldova spre Vest reprezentând un prim pas absolut necesar pentru pregătirea unui nou eveniment istoric: Reîntregirea Neamului Românesc. Românii de pe cele două maluri ale Prutului îşi doresc să trăiască împreună, iar transpunerea dorinţei poporului român se regăseşte şi la nivel politic printr-un larg consens cu privire la acest lucru. Acordul de Asociere nu reprezintă un pas spre Admiterea în Uniunea Europeană, un proces cu mult mai complex şi cu durată îndelungată, dar a fost un pas necesar pentru instituţionalizarea măsurilor necesare a fi luate pentru ca Reunirea celor două state româneşti să fie posibilă.”

La rândul său, Bogdan Diaconu (PSD) lansează și el o declarație care enunță dezideratul unirii, menționând următoarele: „Republica Moldova și-a semnat actul de dezlipire de Est, dar cea mai bună și mai sigură cale pentru viitorul românilor de dincolo de Prut este reunificarea cu România. Avem în față nu doar un ideal sau o dorință, ci și o oportunitate istorică, plus necesitatea de a-i proteja astfel pe românii de dincolo de Prut și de a le oferi calea rapidă spre integrarea în UE. […] Hai să ne suflecăm mânecile pe ambele maluri ale Prutului și să trecem la Unire ca singură soluție realistă și corectă pentru acest neam care trebuie să fie întreg și împreună.”

A secundat aceste opinii și deputatul Ovidiu Raețchi (PC), care, într-un discurs de la tribuna Parlamentului, consideră că este oportun să spună că „România va face tot ce îi stă în putere pentru a anula efectele acestui eveniment tragic [pactul Molotov-Ribbentrop]”.

Așa cum am menționat anterior, dezideratul poporului se translează în mod firesc către clasa politică. Astfel, numărul de replici de acest fel va crește constant în timp, până se va ajunge la masa critică necesară demarării procesului propriu-zis.


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+