Fii unul dintre fruntașii generației de viitor! | Iulian Gramațki Fii unul dintre fruntașii generației de viitor! | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Fii unul dintre fruntașii generației de viitor!

0

august 30, 2014 by Iulian Gramațki

Cu toții știm că Republica Moldova are nevoie de o schimbare: fie că este vorba de integrarea în Uniunea Europeană, fie restabilirea identității românești și reunirea cu restul spațiului românesc, fie chiar chestiuni mai pragmatice precum eradicarea corupției sau îmbunătățirea infrastructurii. Aceste schimbări se realizează foarte anevoios din cauza că, în tot acest timp, am avut la conducere mulți indivizi a căror mentalitate s-a format sau în anii conducerii sovietice, sau în haosul tranziției anilor ’90.

În Uniunea Sovietică, datorită sistemului politic de atunci, în mințile multor persoane publice, mai ales ale funcționarilor (există, bineînțeles, excepții), s-a întipărit servilismul, slugărnicia, lipsa pluralismului de opinie și cultul conexiunilor. În anii de tranziție, foarte pe larg s-a propagat, iarăși datorită situației politco-economice, corupția, nepotismul, lipsa respectului față de lege și lipsa totală a conștiinței sociale. Însă a pentru a face schimbările sus-numite e nevoie de alte valori și principii: meritocrația, corectitudinea, demnitatea, grija față de comunitate.

În multe cazuri, tinerii au șansa să învețe aceste valori când pleacă în țările din Occident. Într-adevar, la majoritatea tinerilor care au plecat să învețe peste hotare, se observă predominanța acestori valori benefice pentru schimbare. Aceasta se datorează faptului că educația este un factor foarte important în formarea personalității, iar societățile din Europa de Vest și Centrală sau din America de Nord le oferă tinerilor modelele de comportament potrivite.

Însă nu toți tinerii pleacă să învețe peste hotare, iar dintre cei care pleacă, nu mulți se întorc. Rămâne întrebarea: ce facem cu cei care rămân acasă? Dacă ne dorim schimbarea, trebuie să-i educăm pe ei, căci din rândurile lor vor răsări cei mai mulți conducători și diriguitori ai societății de mâine. În acest scop, a a părut recent o inițiativă destul de curioasă: Academia Tinerilor Integri.

Detaliile le puteți vedea accesând linkul, dar în linii generale pot să spun că este o excursie de 3 zile în județul Neamț, organizată de un grup de tineri care deja s-au impus ca fruntași zilei de azi, însă impactul lor va fi și mai mare în ziua de mâine. Acești tineri, prin acțiunile sale anterioare, au demonstrat din plin acele valori favorabile schimbării; au participat la multe acțiuni de trezire a conștiinței naționale și sociale. Acum ei organizează doresc să-și împărtășească experiența prin diverse ateliere și seminare, să transmită în acest mod ștafeta mai departe, să formeze un nou torent de tineri educați în același spirit. Astfel, valul celor care gândesc altfel și își doresc schimbarea se vă mări treptat, și la un moment dat va depăși punctul critic, și acele schimbări se vor face resimțite.

Așadar, dacă dorești să fii unul dintre fruntașii zilei de mâine, aplică la Academia Tinerilor Integri! Termenul-limită pentru înregistrarea candidaturii pentru participare este de 7 septembrie.


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+