Un tricolor de 300 m va fi desfășurat la Chișinău | Iulian Gramațki Un tricolor de 300 m va fi desfășurat la Chișinău | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Un tricolor de 300 m va fi desfășurat la Chișinău

0

septembrie 3, 2014 by Iulian Gramațki

Tricolorul a fost cusut cu multă migală, aici, la Chișinău. Este alcătuit din două părți, câte 150 m fiecare. Prima parte s-a pornit într-un drum lung, colindând satele și orașele românești. A fost desfășurată pentru prima dată la Universitatea de Vară pentru Românii de Pretutindeni de la Izvoru Mureșului, pe data de 12 august. A poposit apoi la Iași, Bârlad, Galați, Călărași, Pitești, iar pe 31 august, de Ziua Limbii Române, a ajuns la București, unde a tronat peste concertul, dedicat acestei sărbători, al maiestuosului Eugen Doga și al incendiarilor Zdob și Zdub. Își îndreaptă calea în această săptămână spre Cluj și Brașov, iar pe data de 14 septembrie va ajunge la finalul traseului său, acolo unde a și luat ființă – la Chișinău.

Aici, tricolorul va defila pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, ca la el acasă, într-o capitală românească. Mai mult ca atât – aici el se va reuni cu cealaltă jumătate a sa, formând tricolorul imens de 300 m – un act simbolic ce reprezintă unitatea românilor din cele două state în care ei sunt majoritari. Toți Chișinăuienii și nu numai sunt invitați să vină, să-l admire, să-l onoreze sau pur și simplu să-l vadă și să-i aprecieze impozanța, precum și patriotismul și devotamentul celor care l-au purtat prin întreg spațiul românesc. Iar după eveniment, sperăm cât mai mulți să îl poarte în suflet.

Reamintesc că tricolurul își are originile de pe timpul Revoluției de la 1848, când fu adoptat de fruntașii revoluției din Moldova și Valahia, simbolizând cele două scopuri primordiale ale acestora – 1. reunirea tuturor românilor în cadrul unui singur stat național; și 2. scuturarea vasalității față de puterile suzerană (Imperiul Otoman) și protectoare (Imperiul Rus) și obținerea independenței acestui stat. E foarte important ca de fiecare dată când vedem tricolorul arborat, pe străzi, pe sediile instituțiilor oficiale – să ne amintim de originile și semnificația acestuia. Altfel riscăm să rămânem cu conștiița națională diluată și, prin urmare, ușor susceptibili la manipulările diferitor poli de opinie care deseori urmăresc scopuri ostile societății noastre și interesului nostru național.

Mai ales în aceste clipe, grele, de cumpănă, pe care le trece Republica Moldova și românii de aici, este foarte important să dăm dovadă de unitate și demnitate națională. Așadar, pe toți cei care sunt gata să o facă îi invităm duminică, pe 14 septembrie, la ora 14:00, în fața Universității Pedagocice „Ion Creangă”, de unde va începe marșul solemn al tricolorului la Chișinău!


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+