Cetățenii le pot induce un discurs unionist politicienilor | Iulian Gramațki Cetățenii le pot induce un discurs unionist politicienilor | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Cetățenii le pot induce un discurs unionist politicienilor

0

septembrie 6, 2014 by Iulian Gramațki

Acum 3 ani, în România nu se vorbea despre unire. Aproape deloc. Apoi însă, societatea civilă a organizat niște manifestări de amploare crescândă, în toate orașele României, culminând cu marșuri de 10 000 de participanți în toamna lui 2012 și a lui 2013. Ca urmare, interesul față de tema unirii a crescut și au fost organizate niște sondaje de opinie, care au relevat că ideea unionistă este apreciată favorabil de o proporție impunătoare a populației României – între 62 și 87%. Atunci a venit Traian Băsescu cu prima declarație tranșant pro-unionistă, anume că Unirea dintre Republica Moldova și România ar trebui să fie următorul proiect național al românilor. O bună parte din politicieni i-au preluat mesajul, dar au existat și cei care s-au arătat inițial reticenți. Însă pe măsură ce se apropia campania electorală, chiar și aceștia și-au schimbat discursul într-unul direct pro-unionist. Victor Ponta, Monica Macovei, (abandonatul) Cristian Diaconescu – toți și-au exprimat susținerea (Klaus Iohannis a făcut-o și el, într-un mod mai voalat).

Bineînțeles, majoritatea politicienilor fac aceste declarații în scopuri electorale, sperând să adune o cotă cât mai mare din votul simpatizanților activi ai unirii. Deși mulți alegători se plâng de acest lucru, e ceva firesc și nu trebuie să ne sperie. Așa funcționează politica într-o democrație reprezentativă. Partidele sunt interesate să ajungă la guvernare, fapt pentru care au nevoie de voturi. De aceea, ele preiau mesajele care le aduc voturi. Ar fi prea idealist să ne așteptăm ca politicienii să pună interesul național mai presus de interesul de partid, electoral. Mult mai realist este – și e ceea spre ce trebuie să tindem – ca să facem ca interesul național să coincidă cât mai des cu interesul electoral.

Iată așa în decurs de doar doi ani abordarea chestiunii unirii de către politicienii din România a fost schimbată din temelie – de la ignorare totală la susținere pronunțată, aproape unanimă. De aici rezultă că același lucru este posibil și în Republica Moldova. Atunci când dezideratul unionist se va intensifica suficient, când va crește numărul manifestărilor în care poporul dă un semnal că dorește să fie unit, atunci când se vor organiza sondaje care vor demonstra acest lucru (unul a fost organizat deja), atunci și clasa politică va fi nevoită să preia acest mesaj. Astfel, va fi eliminat ultimul obstacol în calea realizării unirii – reticența politicienilor din Republica Moldova.

Pentru aceasta trebuie să fim activi și să transmitem cât mai multe semnale că ne dorim această unire. O foarte bună ocazie în acest sens este Marșul Tricolorului din 14 septembrie, care va începe la ora 14:00 în fața Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Mai ales acum, în ajunul campaniei electorale, o prezență impunătoare la acest marș îi va pune pe gânduri pe politicienii noștri și îi va face să-și revizuiască mesajul și atitudinea fața de problema unirii.


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+