Marșul sincerității | Iulian Gramațki Marșul sincerității | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Marșul sincerității

0

septembrie 22, 2014 by Iulian Gramațki

În ultima vreme s-au cam înmulțit manifestațiile politice și le organizează toți cei care doresc vizibilitate publică. A făcut miting PLDM-ul, a făcut-o și PD-ul duminica trecută la Dendrariu, au făcut-o și socialiștii, și Renato Usatâi… Explicabil acest val al mitingurilor, căci iată-iată începe electorala. Dar așa cum sunt foarte puțini oameni atașați de un partid politic cu atâta entuziasm încât să vină la o manifestație politică din propria convingere, organizatorii sunt nevoiți să recurgă la diferite șiretlicuri pentru a spori numărul de participanți.

Astfel, frecvent se închiriază autocare de către organizatori care îi aduc pe participanți gratis la manifestare. Trecând pe lângă circ în ziua de 7 septembrie, am văzut o întreagă colonadă de autocare parcate, din care ieșeau oameni și se îndreptau spre mitingul PLDM. În unele cazuri, celor de la miting li se și plătește faptul că au venit. Iar cei care sunt la guvernare capătă încă o pârghie excelentă pentru a-i determina pe toți funcționarii publici să vină la manifestarea lor: îi amenință cu pierderea locului de muncă, fapt care mi-a fost relatat de mai mulți cunoscuți.

O singură manifestație s-a dovedit „cioară albă” în rândul numeroaselor mitinguri electorale, și aceasta a fost Marșul Tricolorului. Cei care au participat la el nu au fost aduși cu autocarele; au venit din inițiativă proprie, din toate colțurile României și ale românismului: București, Iași, Cluj, Bălți, Orhei și nu doar. Au fost mânați nu de către banii promiși pentru a sta în calitate de figuranți la un miting, ci de către spiritul său civic și patriotic, dragostea de țară, de tricolor, și năzuința spre un trai mai bun. Dacă la marșurile partidelor puteai vedea oameni îmbrăcați în zdrențe, care smulgeau tricourile sau șepcile de partid îndată ce lua sfârșit manifestarea, atunci la Marșul Tricolorului vedeai niște tineri mândri, frumoși, împodobiți cu tricolorul pe mână, pe obraji, pe umeri și, nu în ultimul rând, în suflet (original, am văzut și o fustă tricoloră!). Aceștia erau secundați de oameni de vârsta a doua sau a treia, cărora însă dominația sovietică nu le-a știrbit demnitatea națională. Dacă în urma mitingului PLDM din 7 septembrie a rămas Piața Marii Adunări Naționale plină de pungi de plastic, sticle de bere și tot felul de gunoaie, de-ți era mai mare scârbă să te uiți în acea direcție, atunci în urma Marșului Tricolorului nu a rămas fărâmă de murdărie. Dacă lozincile vorbitorilor de la manifestările partidelor nu găseau ecou în rândurile demonstranților și erau înăbușite în timp foarte scurt, atunci la Marșul Tricolorului se scanda sus și tare, iar clasicele lozinci „Unitate națională” și „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească” nu conteneau să răsune pe durata întregului marș.

Așadar, în ultimele zile au fost marșuri multe, dar unicul care nu avea aer de forțat, artificial, a fost Marșul Tricolorului. Acesta a fost, prin urmare, și un marș al sincerității, și al speranței în viitor. Văzându-i pe cei peste o mie de tineri împodobiți de tricolor și înzestrați cu mult curaj și mult elan, am rămas de astă dată și mai convins că Moldova are un viitor mai bun, iar unirea este aproape!


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+