Acești munți sunt ai noștri. Să-i cerem! | Iulian Gramațki Acești munți sunt ai noștri. Să-i cerem! | Blog din rețeaua Romanism.ro
RSS Feed

Acești munți sunt ai noștri. Să-i cerem!

0

septembrie 28, 2014 by Iulian Gramațki

Acest articol este inspirat de o vizită la muntele Ceahlău, unde a avut loc prima ediție a Academiei Tinerilor Integri, organizată de Tinerii Moldovei, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Casei de Avocatură „Țucă Zbârcea și Asociații”. Acolo m-am convins de două lucruri. Primul: Crește o nouă generație care nu mai are sârma ghimpată de la Prut în suflet. Iată că adâncul clivaj făcut de satârul sovietic începe să se vindece – încă o dovadă că sângele apă nu se face. Tinerii din ziua de azi (o bună parte dintre ei) nu mai fac diferența dintre românii de la vest și cei de la est de Prut, sau, cu atât mai mult, între moldovenii de la vest și cei de la est de Prut. Din cuvintele lor, dar și din acțiunile lor, se vedea limpede că acești tineri au venit de acasă – acasă.

Și al doilea: Noi, românii, am fost înzestrați cu o natură nemaipomenit de frumoasă. Avem și munți, avem și mare. Și munții, și marea sunt ai tuturor românilor, deși, din nefericire, o parte din români au fost privați de aceste bogății și li s-a interzis accesul la ele timp de 45 de ani. Dar Ceahlăul nu este cu nimic mai puțin al nostru decât este al celor de la Neamț, sau al celor de la Arad, sau al celor de la București. La fel și Munții Apuseni, și Făgărașul, și litoralul Mării Negre. Și nu avem decât să le cerem înapoi. Nu dorim să trecem, de fiecare dată când mergem la munte sau la mare, prin ore de stat la vamă, pașaport, viză, și alte greutăți birocratice care nu își au locul între frații de același popor, mai ales acum, în epoca globalizării, după încheierea războiului rece și căderea cortinei de fier.

Așadar, să ne cerem înapoi munții și marea, așa cum am făcut-o, printre multe alte ocazii, și la Marșul Tricolorului din Chișinău de pe 14 septembrie! După cum a afirmat și președintele Băsescu, să le cerem și le vom obține. Dar cel mai important este să le cerem noi, cei din Republica Moldova. De fapt, foarte curând ni se mai ivește o ocazie să o facem: București, 12 octombrie, Marșul pentru Basarabia. Cu detalii voi reveni în următorul articol.


0 comments »

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

ChatVorbește instant cu noi !+